חקר התהליכים המעורבים בתופעת "דילוג שלב" בתמרים מזן מג'הול .

פרטי דוח מחקר:

במידה ותרצו לשלוח הודעה למחבר המחקר, הקישו על שמו ותועברו לטופס שליחת הודעה, בעמוד האישי שלו.

שמות החוקר/ים:

אפי טריפלר , לירון זיו  וחמוטל נאורי

מבוא
בתהליכי הבשלה רגילים פירות המג'הול משנים את צבעם מפרי בוסר ירוק לצהוב. לאחר מכן, מתרחש בפרי תהליך ההבחלה , מכוון הפיטם אל העוקץ, תוך שינוי הצבע לחום בהיר. רקמת הניתוק הקיימת בעוקץ מתנוונת כתוצאה מאינדוקציה והפרי ניתק מהסנסן.
"דילוג שלב" (יכתב מעתה ד"ש) הוא תופעה בה כל הפרי או חלק ממנו משתנים ישירות ממצב בוסר צהוב למצב של פרי בשל ללא שלב ההבחלה. במקרים חמורים במיוחד, הפרי מתייבש לגמרי. בכל המקרים לא מתהווה רקמת ניתוק ונמנעת נשירת הפרי. לפי טענת המגדלים לתופעה זו יש שתי צורות ביטוי שונות המופיעות כל אחת באזור גיאוגרפי אחר: ( 1) האקסוקרפ מסביב לעטיף מתייבש ונוצרת מעין טבעת בהירה היקפית. צורה זו של ד”ש נפוצה בערבה הדרומית. תצפיות ומדידות של טריפלר וחוב' ( 2004 ) הראו שבתחילה הפרי עובר תהליך הבחלה תקני, כלומר הבחלה מקצה הפרי לעבר רקמת החיבור לסנסן. אולם בשלב מסוים מתייבש האזור העליון של הפרי שעדיין לא הבחיל ומצוי בשלב הבוסר; ( 2) פרי שלם במצב בוסר, מדלג על שלב ההבחלה, מתקמט, מתמוטט ומתייבש. ד”ש חמור מסוג זה נפוץ בצפון ים- המלח.

לדוח המלא הקישו כאן —>  קרא דו"ח מלא

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter