השראת שילפוח ודילוג שלב במג'הול

פרטי דוח המחקר:

לשליחת הודעה פרטית לחוקר/ת, לחצו על השם למטה, ותשלחו ל "טופס יצירת קשר" בעמוד האישי שלו/ה:

שמות החוקרים:

לפרי הזן 'מג'הול' שני פגעים פיזיולוגים עיקריים הפוגעים באיכותו האסתטית – שלפוח ודילוג שלב. מקובל לשייך התפתחות תופעות אלה לתנאים האקלימיים. השלפוח , מצב בו נפרדת הקליפה מהציפה של הפרי הבשל מופיע במהלך התייבשות הפרי במעבר מבוחל לצמל. תופעות השלפוח מופיעות גם במהלך אחסון הפרי, אם כי הן נגרמות עוד לפני הקטיף. עוצמת השלפוח משתנה, משנה לשנה בהתאם למזג האויר (טמפרטורות יום ולילה, לחות), מיקום המטע (התופעה נדירה יחסית בערבה והופכת נפוצה יותר ככל שהמטעים מצפינים לאזור ים המלח, הערבה והעמקים הצפוניים), מועד הגדיד (בפרי בכיר רק מעט שלפוח, בפרי אפיל – הרבה יותר), מצב הבשלת הפרי בגדיד, ושיטת ההבחלה וייבוש פרי לא בשל. במטעים הסובלים מרמת שלפוח גבוהה נגרם נזק כלכלי משמעותי מהתופעה. "דילוג שלב" הוא מצב בו הפרי מאבד מים בטרם הסתיים תהליך ההבשלה. תופעה זו קשורה כנראה לארועי חום קיצוניים במהלך הגדילה או בעת שבירת הצבע של הפרי. חלקי הציפה בהם ארע דילוג שלב נשארים צהובים וקשים, מכילים פחות סוכר, ומתעכב פרוק הסוכרוז (דו סוכר) לפרוקטוז וגלוקוז (חד סוכרים); לכן פרי "מדלג שלב" הוא בדרגת איכות נמוכה. היות ושתי תופעות אלה קשורות למזג האויר, הבנת השפעתו תאפשר לצפות מראש את הופעתן ואולי תאפשר להתמודד איתן ולהפחית את נזקיהן. תאי הגידול מבוקרי האקלים (פיטוטרונים ניידים) שהותקנו על אשכולות מג'הול במו"פ ערבה דרומית יכולים לשמש לחקר התופעות ע"י השראת משטרי טמפרטורה ולחות שונים סביב האשכול בשלבי הגידול השונים. ב- 2013 הצלחנו באופן חלקי להשרות שלפוח באשכול שהוכנס לקראת ההבשלה לתא עם טמפרטורה נמוכה ולחות גבוהה.

לדוח המלא הקישו כאן —> קרא עוד

Facebook
Twitter