התמודדות עם פוזריום פתוגני חדש, מחולל ריקבון בבצל לבן

פרטי דוח מחקר:

במידה ותרצו לשלוח הודעה למחבר המחקר, הקישו על שמו ותועברו לטופס שליחת הודעה, בעמוד האישי שלו.

שמות החוקר/ים:

אברהם גמליאל, מרינה בניחיס- מינהל המחקר החקלאי, מרכז וולקני

דריל ג'ילט נתן מינקובסקי- מו"פ ערבה דרומית

סבטלנה דוברינין- שה"ם, הגנת הצומח

א. מבוא ותאור הבעיה

מחלות שורש בבצל מהווים גורם מגביל בגידול בצל בארץ בכל אזורי הגידול. פוזריום בבצל מוכר בעולם וגם בארץ. פטריות מהסוג פוזריום גורמות מחלות נבטים )חולי נופל( בבצל ובשום, אולם אלה לא מדווחים בארץ כגורם עיקרי. הפטרייה Fusarium oxysporum f. sp. cepae גורמת בצמחים מבוגרים את ריקבון עוגת הבצל (Fusarium basal plate rot) אשר מתבטא בתמותת צמחים וריקבון בבצל ובשום. פטרייה זו ודעת גם לגרום לריקבון בבצלים באחסון ומהווה גורם מגביל עיקרי בריקבון בצל באחסון. בשלוש השנים האחרונות אנו עדים בעיקר בערבה הדרומית למחלה שנגרמת על ידי פוזריום אך מאופיינת בתסמינים אחרים אשר בולטים בעיקר בזני הבצל הלבן. על הגלדים החיצונים מופיעים תסמינים של ריקבון יבש ומסת נבגים בצבע ורוד סלמון בולט ללא סימנים אחרים של ריקבון לח או התמוטטות רקמות. תסמינים אלה מזכירים מאד את התסמינים על גבי גבעולי עגבנייה, מלפפון ובזיל נגועים בפוזריום ריקבון הכתר. בעבודה הקדמית שביצענו בערבה הדרומית הצלחנו לבודד את גורם המחלה. ולהשלים את מבחן קוך להוכחת אחריותו לגרימת הריקבון היבש ותסמיני המחלה. גורם המחלה הוגדר על ידי דר' ישראל בן זאב ודר' עדנה לוי מהשירותים להגנת הצומח כ-Fusarium proliferatum . תחום הפונדקאים שנתקפים על ידי Fusarium proliferatum כפי שידוע עד כה כולל גם שום, תירס וצמחים נוספים. הדיווחים המועטים בעולם מציינים פגיעה בשורשים ובצמח. בממצאים שיש בידינו עד כה לא ראינו תסמיני מחלה כאלה, אם כי אין לשלול אותם.

לדוח המלא הקישו כאן —> קרא דו"ח מלא

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter